Prinses Margrietkanaal 1/2

Het  Prinses Margrietkanaal is het Friese deel van het grote scheepvaartkanaal van Lemmer naar Groningen. Eind augustus hebben wij daar gevaren toen wij een ‘kort’ rondje Friesland deden met de boot.

Het kan er behoorlijk druk zijn met grote vrachtschepen én pleziervaartuigen.

Heen vanaf Eastermar maakten we oversteek over het Bergumermeer en via Zwaagwesteinde richting Kollum door de StrobosserTrekvaart terug richting Eastermar over het Prinses Margrietkanaal.

Wat scheepvaarttermen. Een schip dat je van achter naderend passeert noem je een ‘oploper’. Dit vrachtschip ‘loopt’ ons voorbij

en dat gaat best met een behoorlijke vaart. In de verte zie je hoe twee binnenvaartschepen elkaar passeren en onze tegenligger komt ook snel naderbij.

Vanaf onze boot ziet dat er zo uit…

Je moet dus goed opletten dat je ruim afstand houd want de schipper van zo’n binnenvaartschip (dit schip is 110 meter lang, breedte 11.45, diepgang 3,65, tonnage 3225) kunnen pleziervaartuigen niet zien door de grote ‘dode hoek’.

Al met al is het leuk om een stukje van dit vaarwater te varen maar wij houden toch meer van de kleinere vaarten en kanalen.

Advertenties

16 thoughts on “Prinses Margrietkanaal 1/2

 1. je zit in een dode hoek wanneer je zelf de stuurman niet meer kan zien dus als je het stuurhuis(hut) niet meer ziet ben je onzicht baar voor de schipper/stuurman dat betekend dat je niet in de vaarroute van dat schip moet gaan anders is de kans groot dat het voud gaat. zeilers extrs op gelet! las je in de loef terecht komt. is het gebeurt met de snelheid en ben je tevens onbestuurbaar dus neem op tijd je beslissing.

  geschreven door een ervaren schipper D.

 2. Wat reuzenschepen Ada!
  Wij zijn er (toen we de boot nog hadden) ook langs gevaren naar Friesland.
  Vond het best eng en we bleven zo dicht mogelijk bij de wal.
  Ook i.v.m. de hevige golfslag af en toe.
  Je fotoserie geeft mooi de de sfeer weer als je deze joekels tegen komt.
  Groetjes Aly

 3. Het moet toch behoorlijk eng zijn als die grote joekels je passeren ada, een mooie reeks van deze indrukwekkende voorbijgangers!
  groetjes

 4. lijkt me heerlijk om dat te doen,mijn broer zijlt met een zeewaardig jacht over de oceaan en vind het dan heerlijk om dat te doen ,maar op wat kleiner water met plezierjachtjes dat lijkt me wel wat.

 5. nogal indrukwekkend hé
  als klein kind vaarden wij ook steeds van Gent naar zee via de kanalen en maar zo’n grote boten kwamen wij niet tegen hoor 🙂

 6. We hebben vroeger ook wel gevaren op het Prinses Margrietkanaal met een pleziervaartuig. Niet omdat we het leuk vonden, maar omdat de route daar even langs moest. Ik vond het indrukwekkend en ook wel eng. Vanaf de walkant mag ik overigens graag naar kijken.

 7. Ik zou toch echt de voorkeur geven aan wateren zonder al teveel beroepsvaart. Je houdt af en toe je hart vast als je ziet hoe dicht sommige mensen in een klein bootje bij die grote jongens komen. Gelukkig gaat het meestal goed.

 8. hihi
  en maar schommelen zeker als jullie varen:-)
  je hebt je goed stil gehouden ada,
  wat een loeiers van boten zeg

 9. een heel interessant logje Ada…

  als je dit van op het water bekijkt ziet het er wel heel anders uit…

  een “dode hoek” in de scheepvaart, daar had ik nog nooit over nagedacht…

  groeten

 10. Leuk…lijkt me toch wel eng, maar ik ben niet z`n waterheld 😉
  Maar je plaatjes verduidelijken goed hoe groot die schepen zijn en hebben ze ook een zuigende werking, net als bij vrachtwagens ?
  Leuk om met je meee te varen
  Tot ziens en bedankt voor je x-logje

  @ sommige schepen ‘zuigen’ behoorlijk en ook om die reden moet je niet te dicht bij zo’n groot schip varen.

 11. Toen het nog mocht, jaren en jaren geleden, heb ik vaak over het kanaal gezeild ZONDER hulpmotor. Dat mocht en dat kon toen nog. Er voeren toen veel minder binnenvaartschepen. Je voelt je erg nietig als zo’n bakbeest jou passeert. We waren ons er terdege van bewust dat de schipper ons niet goed kon zien. Omdat we in zeilboten zaten, alleen het puntje van het zeil. Ik heb wel eens een zeilboot geramd zien worden. Gelukkig is de bemanning er goed vanaf gekomen.

 12. wat een mastodonten, ada?

  zeker als je in een plezierbootje zit en dit je tegenligger is?

  wordt dat dan extra hard wiegen op de golven? 😀

  niks van te zien aan je foto’s? 🙂

  @ soms gaat het er behoorlijk heftig aan toe, alles binnen vastzetten dan maar!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: